Meny
Kundvagn

Din sökning gav tyvärr inga träffar. Kontrollera stavningen eller försök igen med ett mindre specifikt sökord.

 

 

Citat från Livsmedelsverkets hemsida  "I de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012) är det tydligt att det är helheten i kosten som är viktig. Det går att äta bra på många olika sätt. Genom att äta varierat, inte för mycket, och röra på sig får man en bra balans." 

Jag tror att det gäller även för våra hundar! Ät varierat och inte för mycket- så kommer man långt!


Jag älskar denna typ av utfodring och jag är helt övertygad om att hundarna också gör det! 
Ben rensar tänderna och innehåller massor av vitaminer och mineraler, och ger förutom tuggmotion även mental berikning. Jag måste erkänna att det även är en slags mindfulness för mig- jag älskar att titta på när hundarna jobbar med sina köttben!

Fördelarna med denna typ av mat tycker jag är flera. Dels får de ofta stålmagar - maten är inte steril och innehåller naturliga bakterier och enzymer, vilket tränar immunförsvaret. Maten innehåller inte konserveringsämnen, färgämnen eller antioxidantmedel eller andra onaturliga ämnen. Jag upplever att de bygger starka muskler, att pälsen blir mycket glansig och att klorna blir av bra kvalité. Och jag uppskattar särskilt att fisarna uteblir samt att de får liten mängd hård avföring som inte luktar speciellt mycket!

 

Varför färsk och oprocessad mat?

Jag väljer att citera veterinär Wiktor Sandecki:
"Våra hundar och katter har utvecklats under miljontals år och således fått utstå hårda prövningar av Moder Natur. Hunden, även kallad Canis lupus familiaris(den domesticerade vargen) härstammar från just vargen (Canis lupus lupus).  Även om utseendet mellan en hund och en varg kan skilja sig avsevärt, ser innandömet i princip likadant ut. De tillhör dessutom samma art."

Så länge som det har funnits hunddjur, har deras kost bestått av rått kött, ben, organ och grönsaker. De jagade alltså små djur och åt hela kroppen av deras bytesdjur.

Hundar i vilt tillstånd är rovdjur, asätare och allätare. Om man tittar på hundens kropp ser man att den är ett rovdjur. Tänderna, käken, matsmältningssystemet. Sedan urminnes tider har hunddjur ätit främst kött, ben, inälvor och en del vegetabilier. Anatomiskt har de starka käkar, tänder skapade för att hålla fast byte, döda det och tugga segt kött och ben. Hästar har platta tänder konstruerade för att mala växter och spannmål, enzymer i saliven och en liten magsäck (de äter lite men nästan hela tiden) och långa tarmar för att kunna bryta ner och tillgodogöra sig svårsmälta växtdelar - det har inte hundar. Hunden har en stor magsäck och korta tarmar i förhållande till kroppsvikt. Den kan äta stora mängder i taget och de korta tarmarna transporterar maten snabbt, vilket även betyder att fibrer är av underordnad betydelse för hunden.

Allt de åt innan de blev våra husdjur var rått och ofta ganska gammalt! Ända tills för ca 50-60 år sedan när hundmat började tillverkas i industrin. Matsmältningssystemet är alltså detsamma sedan hunden blev ett tamdjur trots skillnader i utseende mellan deras förfäder. Kött är därför fortfarande det viktigaste innehållet i dess meny. Ett rovdjurs mage och tarm är designade för den typen av föda. Hunden har lättare att smälta och tillgodogöra sig näringen från rått kött och som dessutom har kvar alla naturliga och nyttiga bakterier, enzymer och näringsämnen.

Magsäcken hos hunden producerar magsyra när hunden äter (körtlarna reagerar på nyckelstimulan "kött") och det låga pH-värdet hjälper till att bryta ner bl.a. ben och gör även att de kan äta sådana saker som skulle vara mycket skadligt för en människa att äta, t.ex. as eller skadliga bakterier som salmonella. Hundar saknar ett matsmältningsenzym vid namn amylas i sin saliv och de födoämnen som innehåller stärkelse (t.ex. gräs och spannmål) börjar därför inte brytas ner förrän de når tunntarmen. Vegetabilier behöver tid för att "ligga och jäsa", den tiden finns helt enkelt inte i hundens korta tarmsystem. Det är därför som spannmål måste behandlas och finfördelas för att överhuvudtaget kunna tas upp av hundkroppen. De kan alltså inte tillgodogöra sig näring av växter om inte cellväggarna är sönderslagna. I hundsaliv finns istället enzymet lysozym som bryter ner cellväggarna hos bakterier.

Hunden är alltså inte designad för att äta större mängder spannmål eller växter men däremot rått kött!

De foder jag tillhandahåller kommer från Sverige eller Finland och innehåller få ingredienser och inga konserveringsämnen, smakämnen, antioxidanter eller E-ämnen. I mitt sortiment finns olika slags kött, ben och inälvor för de som vill blanda eget foder. Fler och fler börjar fundera på vad maten man äter varje dag innehåller- och även vad ens husdjurs mat innehåller.

Den är inte processad eller tillagad - näringsämnen och levande enzymer finns därför kvar i maten. Detta skapar en bra balans av bakterier i magen.

Och...även kräsna hundar brukar älska maten!
Dessutom är det ett rent nöje för oss att se dem äta! Mat är berikning!


Gott och nyttigt- vad mer kan man begära?!

Läs mer om vad naturlig mat för hunden är här http://www.mushbarf.com/sv/blogg/riikka/vad-ar-naturlig-mat-hunden

Hur ska jag BARFA min hund? BARF= Biologiskt Anpassad Rå Föda/ Bones And Raw Food- även kallad "Functional food". (pdf-dokument)
 

Tarmmikrobiotans inverkan på hundens hälsa, samt hur råutfodring påverkar tarmmikrobiotan hos hund-Examensarbete för kandidatexamen, 15 hp Agronomprogrammet - Husdjur Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, 2018




 

Du har varit inaktiv för länge, din session är inte giltig längre.

Ladda om sidan