Meny
Kundvagn

Varför färsk och oprocessad mat?

Jag väljer att citera veterinär Wiktor Sandecki:
"Våra hundar och katter har utvecklats under miljontals år och således fått utstå hårda prövningar av Moder Natur. Hunden, även kallad Canis lupus familiaris(den domesticerade vargen) härstammar från just vargen (Canis lupus lupus).  Även om utseendet mellan en hund och en varg kan skilja sig avsevärt, ser innandömet i princip likadant ut. De tillhör dessutom samma art."

Så länge som det har funnits hunddjur, har deras kost bestått av rått kött, ben, organ och grönsaker. De jagade alltså små djur och åt hela kroppen av deras bytesdjur.

Hundar i vilt tillstånd är rovdjur, asätare och allätare. Om man tittar på hundens kropp ser man att den är ett rovdjur. Tänderna, käken, matsmältningssystemet. Sedan urminnes tider har hunddjur ätit främst kött, ben, inälvor och en del vegetabilier. Anatomiskt har de starka käkar, tänder skapade för att hålla fast byte, döda det och tugga segt kött och ben. Hästar har platta tänder konstruerade för att mala växter och spannmål, enzymer i saliven och en liten magsäck (de äter lite men nästan hela tiden) och långa tarmar för att kunna bryta ner och tillgodogöra sig svårsmälta växtdelar - det har inte hundar. Hunden har en stor magsäck och korta tarmar i förhållande till kroppsvikt. Den kan äta stora mängder i taget och de korta tarmarna transporterar maten snabbt, vilket även betyder att fibrer är av underordnad betydelse för hunden.

Allt de åt innan de blev våra husdjur var rått och ofta ganska gammalt! Ända tills för ca 50-60 år sedan när hundmat började tillverkas i industrin. Matsmältningssystemet är alltså detsamma sedan hunden blev ett tamdjur trots skillnader i utseende mellan deras förfäder. Kött är därför fortfarande det viktigaste innehållet i dess meny. Ett rovdjurs mage och tarm är designade för den typen av föda. Hunden har lättare att smälta och tillgodogöra sig näringen från rått kött och som dessutom har kvar alla naturliga och nyttiga bakterier, enzymer och näringsämnen.

Magsäcken hos hunden producerar magsyra när hunden äter (körtlarna reagerar på nyckelstimulan "kött") och det låga pH-värdet hjälper till att bryta ner bl.a. ben och gör även att de kan äta sådana saker som skulle vara mycket skadligt för en människa att äta, t.ex. as eller skadliga bakterier som salmonella. Hundar saknar ett matsmältningsenzym vid namn amylas i sin saliv och de födoämnen som innehåller stärkelse (t.ex. gräs och spannmål) börjar därför inte brytas ner förrän de når tunntarmen. Vegetabilier behöver tid för att "ligga och jäsa", den tiden finns helt enkelt inte i hundens korta tarmsystem. Det är därför som spannmål måste behandlas och finfördelas för att överhuvudtaget kunna tas upp av hundkroppen. De kan alltså inte tillgodogöra sig näring av växter om inte cellväggarna är sönderslagna. I hundsaliv finns istället enzymet lysozym som bryter ner cellväggarna hos bakterier.

Hunden är alltså inte designad för att äta större mängder spannmål eller växter men däremot rått kött!

De foder jag tillhandahåller kommer från Sverige eller Finland och innehåller få ingredienser och inga konserveringsämnen, smakämnen, antioxidanter eller E-ämnen. I mitt sortiment finns olika slags kött, ben och inälvor för de som vill blanda eget foder. Fler och fler börjar fundera på vad maten man äter varje dag innehåller- och även vad ens husdjurs mat innehåller.

Den är inte processad eller tillagad - näringsämnen och levande enzymer finns därför kvar i maten. Detta skapar en bra balans av bakterier i magen.

Och...även kräsna hundar brukar älska maten!
Dessutom är det ett rent nöje för oss att se dem äta! Mat är berikning!


Gott och nyttigt- vad mer kan man begära?!

Läs mer om vad naturlig mat för hunden är här http://www.mushbarf.com/sv/blogg/riikka/vad-ar-naturlig-mat-hunden
Du har varit inaktiv för länge, din session är inte giltig längre.

Ladda om sidan